Hvordan spare strøm
Penger spart er penger tjent. Med disse smarte og miljøvennlige energitipsene kan du spare tusenlapper i året.
Selv små endringer kan gjøre at du sparer store summer i det lange løp. Er du en av dem som blir god og varm om hjertet når sparekontoen vokser? Med disse enkle tipsene kan du få den følelsen enda oftere.
VURDER Å BYTTE TIL VARMEPUMPE
Mesteparten av strømmen vi bruker, går til oppvarming. Her kan det derfor være mye penger å spare. Mer effektiv oppvarming vil gjøre utslag på strømregningen.
Hvor mye strøm man sparer ved å installere en varmepumpe er individuelt, siden alle husstander har ulike energivaner. Ved installasjon av varmepumpe som erstatning for tradisjonell elektrisk oppvarming er det ikke uvanlig å spare over 9.000 kWh i året eller mer. Dette gjelder særlig om du bor i et område med kalde vintre. I kroner og øre avhenger besparelsen også av boligens størrelse, isolasjon, klimaet ute, om modell og dimensjon på pumpen er optimal med tanke på din bolig og hvor høye strømprisene er generelt.
BRUK VARMTVANNET SMARTERE
Oppvarming av vann bruker mye strøm. Hvis du ønsker å betale mindre bør du prøve å bruke mindre varmtvann. Det gjelder all bruk av varmtvann, men enklest er kanskje å dusje raskere, bruke litt kaldere vann og vurdere å installere en sparedusj. Hvis du klarer å halvere tiden du bruker i dusjen kan du, ifølge Lyse, spare over tusen kroner i året. Har du badekar kan du vente med å tappe ut vannet til det har nådd romtemperatur, slik kan du enkelt utnytte varmen fra vannet til å varme opp rommet.
IKKE FYR FOR KRÅKA
Mye varme forsvinner ut av boligen med luftlekkasjer. Dette er smart å unngå, siden vi allerede bruker store summer på oppvarming hver eneste vinter. Sjekk at det ikke er noen lekkasjer fra vinduene i boligen din. Hvis du finner noen bør du vurdere å sette inn tettelister. Selv om du har tetningslister betyr ikke det at de alltid gjør jobben sin. Disse kan nemlig bli dårlige med tiden. Skift dem ut hvis de er harde.
BYTT UT LYSPÆRENE
LED-lyspærer er den nye europeiske standarden innen lyspærer. De kan ha en levetid på mer enn 50.000 timer. Det tilsvarer ca. 17 år dersom du lar lyset stå på i åtte timer hver dag. Faktisk kan en LED-pære spare 90% av strømforbruket, sammenliknet med halogenpærer. I tillegg tåler de kulde godt og egner seg derfor godt til utebelysning. Med andre ord har du mange gode grunner til å bytte ut halogenpærene.
SETT NED VARMEN OG DEL BOLIGEN INN I SONER
Det sier kanskje seg selv, men nedjusterer du innetemperaturen kan du spare en del på strøm. Finn frem ullsokker, tøfler, varme gensere og pledd, så er du klar for vinteren. Hvor mye du sparer på dette vil variere, men ekspertene anslår at du sparer omlag 5% på romoppvarming per grad.
For et godt inneklima, er det anbefalt med en innetemperatur på 20-21 grader i oppholdsrom. Med andre ord trenger du kanskje ikke ha det like varmt i gangen som i stua. Vil du ha det varmere i de rommene du oppholder deg mest i, kan du vurdere å dele inn boligen i soner. Soverommet er for eksempel et rom som er fint å sette ned varmen i, særlig siden mange uansett synes de sover bedre i et kjøligere rom.
SKRU AV DET DU IKKE BRUKER
TV som står på kun for bakgrunnsstøy, en spillkonsoll på standby og et godt opplyst kott som ingen er i? Mange av oss er dårlige til å skru av apparatene vi ikke bruker. Denne vanen er enkel å endre. Skru av lyset når du forlater et rom, ikke la varmtvannet renne, og slå av apparater du ikke bruker. Trekk gjerne ut kontakten til TV og mobilladere. Disse bruker faktisk fortsatt strøm når de er plugget i.
BRUK KJØKKENET SMART
For strømsparing på kjøkkenet finnes det noen utrolig enkle og energieffektive råd du kan følge:
- Fyll oppvaskmaskinen helt opp før du setter den på.
- Ikke la kjøleskapsdøren stå åpen lengre enn den må.
- Bruk lokk på kjelen når du skal koke noe.
- Slå av kokeplaten rett før maten er ferdig.
På kjøkkenet gjelder selvfølgelig alle de samme sparetipsene som for resten av huset. Slå av lyset og ikke sløs med varmtvannet.